Az első passzívház

2020.04.17

1974-ben egy összefogás eredményeként indulhatott el egy kísérleti program, melynek részeként létrejött a Philips Kísérleti Ház. Az elkészült házban nem emberek, hanem egy számítógép "lakott", mely szimulálta hogyan használná egy 4 fős család azt. 

Kép forrása: www.passipedia.org/basics/the_passive_house_-_historical_review

Az épület könnyűszerkezetes favázas szerkezetből épült, az akkori legjobb hőszigeteléssel látták el, az akkor kapható legjobb nyílászárókkal. Gépészeti rendszere is a kor legjavát jelentette, szabályozható szellőző rendszerrel látták el, 2db talaj hőcserélővel, napelemekkel és hőszivattyúval. Egészen 1984-ig folytak a vizsgálatok. Az épület hőigénye 10-20-szor kevesebb volt egy hagyományos technológiával épült házhoz képest. Energetikailag az épület megfelelt egy mai passzív háznak. A kísérletek azt mutatták, hogy akár hagyományos fűtési rendszer nélkül is üzemeltethetőek lennének az épületek, ha hasonló technológiával látnák el és építenék fel azokat. Az épület tanulmányázását Dr. Bernd Steinmüller, Dr. Horst Hörster, Dr. Günther Bergmann, Dr. Richard Bruno, Dr. Wilhelm Hermann, Dr. Reinhard Kersten és Ing. Klaus Klinkenberg végezte. 2012-ben magkapták a PASSZÍV HÁZ ÚTTÖRŐ DÍJat.

Az itt szerzett adatok és visszaigazolások segítették a passzívházak mai szabványainak megalkotását. Talán az energetikai tanúsítások és előírások kidolgozásában is lehetett szerepe.