Energetikai tanúsítvány besorolása. Mitől függ?

2020.06.20

Sokszor felmerülhet a kérdés az energetikai tanúsítványok elkészítése után, hogy miért éppen azt a besorolást kapta az épület.

Az energetikai tanúsítvánnyal meg tudjuk becsülni mekkora lesz az épület egy éves energia fogyasztása. A tanúsítás végén egy %-ban kifejezett értéket fogunk kapni. Ezt két érték arányából kapjuk:

  • a vizsgált ingatlan becsült éves energiafogyasztása
  • ugyanolyan, az előírásoknak megfelelő ingatlan éves energiafogyasztása*

*ez az az érték, amit akkor kellene teljesítenie a vizsgált ingatlannak, ha a tanúsítvány készítésének pillanatában kellene használatba vételi engedélyt kapnia

Ahhoz, hogy ezek az értékek könnyen besorolhatók és összehasonlíthatók legyenek, egy betűjelekből álló rangsort állítottak fel. AA++ - tól JJ-ig terjedő, 12 kategóriába kaphat besorolást az épület az energetikai tanúsítvány alapján. Minden betűjelhez tartozik egy % százalékban kifejezett határérték. Így a vizsgált ingatlan már könnyen besorolható.

Az energetikai tanúsítvány készítése során lényegében azt vizsgáljuk, hogy az adott ingatlan megfelel-e az éppen aktuális előírásoknak. Ha az ingatlan besorolása CC, akkor az azt jelenti, hogy teljesíti az érvényben lévő előírásokat. Ha ennél rosszabb a besorolása, akkor nem felel meg az éppen érvényben lévő előírásoknak. Jobban belegondolva, ez nem is várható el, egy 40-50 évvel ezelőtt készült épülettől. Tehát ha az épületünk egy rosszabb besorolást kap, akkor sem kell megijednünk.

Milyen tényezők befolyásolják az épületünk energia fogyasztását?

  • Az épületünk határoló szerkezetei, vagyis a padlók, falak, födémek, tetők anyaga, és hőszigeteltsége
  • A nyílászárók állapota, mennyire hő- és légszigetelőek
  • Az épület gépészete, a fűtési és melegvíz előállító rendszer hatékonysága

Ezek a tényezők akár több kategóriás különbséget is jelenthetnek. Ha például összehasonlítunk két fűtési rendszert, az egyik esetén csak egy kandallóval fűtik az ingatlant, a másik esetben pedig egy új kondenzációs gázkazánt használnak, több kategóriás eltérés is lehet az ingatlan besorolása között.

Érdekesség! Olyan eset is előfordulhat, hogy egy társasházban egy földszinti és egy felette elhelyezkedő 1. emeleti lakás teljesen más besorolást kap. Itt az eltérést az okozza, hogy a földszinti lakást alulról egy fűtetlen pince határolja. Így természetesen a földszinti lakás lesz rosszabb besorolású, és az ember hőérzete teljesen más lesz abban az ingatlanban, ha papucs vagy cipő nélkül a hidegebb padlón lépked, ez jelentősen rontja az ember hőérzetét és a lakás hő vesztesége nagyobb.

#energetikaitanúsítvány#szeged#csongrádmegye#besorolás 

Energetikai tanúsítványok készítését vállaljuk szegeden, valamint csongrád megye egész területén!