Felhőkarcoló fából?

2020.04.11

2019 második felében, Finnországban elkészült a 14 szintes, közel 50 méter magas diákszálló, a Lighthouse. Ebben semmi különös nem lenne, amíg meg nem vizsgáljuk, hogy milyen anyagból készült. Ugyanis az épület tartószerkezete FA. A skandináv országokat tekintve ez a legmagasabb fa szerkezetű építmény. Sok-sok épület készül fából, jelen pillanatban is, de ezek jellemzően néhány szintes családi, vagy társasházak. Mióta a beton és az acél építési technológia fejlődött és elterjedt a világon, azóta a fa háttérbe szorult, talán most kezdi újra felfedezni magának a lehetőségeit az építőipar. Viszont az korábban sem volt jellemző, hogy egy 8-10 vagy akár ennél is magasabb épület, fa szerkezettel készüljön.

Kép: www.finlandnews.cafeblog.hu 

Néhány évvel ezelőtt készült a Kanadában, Vancouverben található Brock Commons egyetemi épület, mely szintén diákszállóként funkcionál. Ez egy 18 szintes 53 méter magas épület, az University of British Columbia kollégiumi szárnya. Egyik különlegessége a technológiának is köszönhető, hogy 66 nap alatt érték el az 53 méteres magasságot. Az épület alsó szintje valamint két magja beton szerkezetű, itt található egy-egy lépcsőház és lift, valamint a menekülési útvonalak.

A kanadai Brock Commons épületéhez képest, a Lighthouse eseténben csak az alsó szint készült beton szerkezettel, a többi 13 szint teljes egészében ragasztott fa gerendákból épült fel.

A fa, mint építőanyag előnyei:

A fa környezetbarát építőanyag és nagy mennyiségben megtalálható. Több szén-dioxidot köt meg, mint amennyi a felhasználása során keletkezik. Egy építkezésnél döntő tényező lehet az idő, aminek rövidítésével jelentős költségcsökkentés érhető el. A fa használatával akár felére is csökkenthető, a helyszínen öntött beton használatához képest. Nem utolsó sorban az esztétika szólhat még a fa mellett.

A fa felhasználásának csak a tűzvédelem szabhat határt. Bár a kezeletlen tömör fa külső felülete tűz hatására elszenesedik, így létrejön egy védő réteg a további tűzzel szemben. A kezeletlen fa közepesen tűzálló anyag, de égéskésleltető szerekkel akár a nehezen éghető kategóriába is tartozhat.