Megváltozhatnak lakhatási szokásaink? Egy ukrán építész szerint igen

2020.04.02

Az octogon.hu oldalon megjelent cikk szerint, egy ukrán építész Szergej Makhno érdekes víziót fogalmazott meg, melyben előrevetíti, hogyan alakulhat át életmódunk az elkövetkező időszakban. Hatással lehet az építészetre, melyben talán a környezetvédelem is jobban érvényesülhet. Makhno 7 pontra bontotta elképzelését.
Forrás: www.octogon.hu

Társasház helyett ház

E pont lényege röviden az, hogy a vírus kibontakozása előtt a városok lakossága egyre jobban nőtt, minél több embert próbált össze zsúfolódni egy adott területen. Ez az életforma az ellenkezője a vírus elleni védekezés leghatásosabb módjának, vagyis hogy ne érintkezz másokkal. A társasházak esetén ez szinte kivitelezhetetlen, hiszen ha nem is közvetlenül, de a korlátokon, lift gombon, kilincseken keresztül érintkezünk az összes ott lakóval. Vagyis elképzelése szerint, a járvány végeztével az emberek előnybe fogják részesíteni a kertes házakat, ahol könnyen elzárkózhatnak egy esetleges járvány esetén a társadalomtól. Így egyre jobban felértékelődhet a falusi, vagy kisvárosi lét.

Önfenntartó életmód

Ez a pontja is a másoktól való elzárkózást vetíti előre, csak más szempontból. A jövő házaiban saját vízellátás lehet, felerősödhet az alternatív energia kiaknázása: a napenergia vagy a geotermikus energia például. Újra előtérbe kerülhetnek a hagyományos fűtési rendszerek, a kandalló, cserépkályha, vegyes tüzelésű kazánok.

Lehet, hogy amit a környezetünk védelmébe hozott intézkedések, irányelvek, mozgalmak, vagy személyek nem tudtak elérni, a koronavírus utóhatására komoly változások is történhetnek.

A további 5 pontja, és a részletesebb leírás megtalálható a www.octogon.hu oldalon vagy itt.