Nagyobb teret nyerhet a fa az építőiparban?

2020.04.09

Franciaországban komoly lépések készülődnek az építőipar valós zöldítése érdekében, egy az építészfórum.hu oldalon megjelent cikk szerint. A manapság nagy mennyiségben használt beton, vagyis annak készítése során, a felhasznált cement komoly károsító hatással van a környezetre. A világ co2 kibocsátásnak nagyjából 5%-a a cementgyártáshoz kapcsolódik. Az égetés során keletkező füst és por szennyezi a levegőt. Különböző szűrőkkel igyekeznek ez a hatást enyhíteni, folyamatos mérésekkel ellenőrzik a kibocsátást. Egy tonna cement gyártása során, akár több mint 600 kg széndioxid is termelődhet. Ezért is lenne fontos az építőiparban a betonszerkezetek kiváltása, mellőzése ahol ez lehetséges. Ennek alternatívája lehetne a fa használata, nem a beton zsaluzásához, hanem tartószerkezetként való alkalmazása. Nem is olyan rég, 2019-ben, Finnországban, elkészült egy 14 emeletes, közel 50 méter magas épület, mely diákszállóként funkcionál. Ez a projekt jól szemlélteti, hogy a modern építőiparban is van létjogosultsága a fának.

www.pexels.com

A fenntarthatóság jegyében fontos intézkedések születhetnek Franciaországban. A cikk szerint, a városépítésért és lakhatásért felelős francia miniszter terve szerint 2022-től az összes közberuházás során készülő épületet 50%-ban valamilyen természetes anyagból (fa, szalma, kender) kellene megépíteni. Valamint másik fontos intézkedésük lenne, hogy tetőfarmként kellene kialakítani minden 200 m2-nél nagyobb lapostető felületét.

Talán nem meglepő, hogy Franciaországban jöhet létre mindez. Korában már tettek egy kisebb korlátozást, mégpedig a 2024-es olimpiára készülő lakóépületek építésére vonatkozóan. Ott minden 8 emeletesnél nagyobb épület, kizárólag fából épülhet meg. Reméljük még sok-sok ilyen intézkedés születik az építőiparban, és vezető iparág lehet a környezetvédelem és fenntarthatóság szemszögéből is.

A teljes cikk megtalálható az építészfórum.hu oldalon vagy itt.