Szeged Európa élvonalában

2020.06.09

Szegeden épül Európa második legnagyobb geotermikus táv hő-szolgáltató rendszere.
A város távhő rendszere a legnagyobb káros anyag kibocsátó, de ezzel a fejletésszel a felére csökkenthető a gáz energiahordozó felhasználása a távfűtéshez, és ezzel együtt a káros anyag kibocsátás is 50%-al csökken. Szeged távhő rendszere 27 ezer lakást és 470 intézményt lát el sok-sok éve. Ehhez évente 30 millió köbméter gáz felhasználására volt szükség.

A geotermikus energiával működtetett távhő szolgáltató rendszerben, a termálvíz látja el az energiahordozó szerepét. A kitermelő kút több ezer méter mélységből kinyeri az akár 100 oC-nál is melegebb termálvizet, és a fűtési rendszeren keresztül az energiahordozó a hőt leadva biztosítja az épületek melegét. A rendszer fontos része a fenntárhatóság, ezért egy másik kúton vagy kutakon keresztül a termálvíz visszasajtolásra kerül. A Dél-alföld és Szeged geotermikus adottsága kiemelkedő, még európai viszonylatban is. A vékony földkéreg miatt akár már 1000 méter mélységből is 60-70 oC-os termálvíz nyerhető ki.

Szegeden már korábban is készültek ehhez hasonló kutak, melyek szintén fűtésre használt termálvizet nyertek ki. A szegedi vízfeltárások már 1880-ban elkezdődtek. Az Anna-kutat 1927-ben fúrták. Az első termál kutat lakossági felhasználásra 1980-ban fúrták, ám ezt a nem megfelelő kialakítás miatt le kellett állítani, ma már nem üzemel.

A beruházás végeztével összesen 27 kút készül el a 9 hőkörzetben. Mindegyik hőkörzetben egy kitermelőkút és két vissza sajtoló kút épül. A kutak 2000 méter mélyről nyerik ki a 90-95 fokos termálvizet összesen 9 kitermelő kút segítségével. A felhasznált termálvíz teljes egészben visszasajtolásra kerül, az összesen 18 visszasajtoló kút révén, így biztosítható a rendszer fenntarthatósága. A rendszer megfelelő üzemeltetésével akár 70-80 évig is működtethető lesz. Forrás: Index

A következő fűtési szezonban már több hőkörzetben is termál energia biztosítja az otthonok melegét. A teljes beruházás várható befejezése a 2023-ra várható.

Forrás: Index.hu Szeged.hu